Silvriga och ludna Ya Bao! |
Med den vetskapen i bakhuvudet har jag fått ordentligt huvudbry när de små ludna knopparna på bilden här ovan, Ya Bao, säljs som just outvecklade blomknoppar från teplantan. Det mysteriet är definitivt av sådant slag att det inte går att lösa på teoretisk väg. Nä, här åkte min sylvassa lilla snittblomskniv fram! Efter att ha blötlagt en Ya Bao-knopp i ljummet vatten ett dygn skar jag upp den och ta-daaa! Är det inte ett litet bladskott som gömmer sig där inne bland alla lager foderblad? Jomenvisst!
Dissikerad. |
Ett litet, litet bladskott gömmer sig i mitten! |
Vitt te från bergen + geek-poäng som heter duga
Ya Bao odlas i vackert bergiga Yunnan-provinsen i sydvästra Kina, och skördas under vintermånaderna medan det lilla bladskottet fortfarande sussar i sin vinterknopp. Efter skörd får de långsamt soltorka och det är också den enda behandling Ya Bao får, vilket gör att det klassificeras som ett vitt te.Vill du håva in lite geek-poäng kan du på tebjudningen nämna att Ya Bao inte kommer från den vanligast förekommenade teplantan, Camellia Sinensis, utan en underart med namnet Camellia Taliensis. Taliensis-varianten växter just i Yunnan området (men även i Laos, Thailand och Burma) och är den sort som vanligtvis används till att göra det lagrade pu-erh-teet. För geek-poäng vill väl alla ha?
Rökigt och smakrikt njutarte
Den färdiga drycken är mycket ljus - så ljus att min sambo besviket frågade om "det inte var något te i teet?". Men låt dig inte luras av ett blekt utseende! Doften är distinkt och rökig och smaken fyllig, söt, aningen rökig och med lång eftersmak. Ya Bao är verkligen mångsidig när det kommer till tilltuggsmatchning, men allra godast blir det nog ändå tillsammans med enbart några färska körsbär eller hallon på en solvarm trapp. Ett riktigt njutarte som inte ska skyndas på!Vad jag gjorde med det lilla bladskottet som jag letade fram? Jag åt upp det - såklart :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna