Godaste sockerkakan har fått smak av Earl Grey. |
Välj eko! |
Trettiofyra år - då är man ganska vuxen, va? Födelsedagen firades lite i förväg i söndags då jag bjöd en kär vän på denna grymt goda kaka; en sockerkaka smaksatt med mitt favorit-Earl Grey (från Pekoe, du hittar det här) och toppad med härligt sötsyrlig citronfrosting.
Att baka med te är något som verkar bli allt mer poppis, men då är det ofta det pulveriserade matcha-teet som används. Att ta ett "vanligt" te, som här, är en enkel genväg men med himla gott resultat! Denna sockerkaka har jag bakat många gånger men då med jasminte. Earl Greyen gav kakan en vuxnare smak men blev precis lika saftig. Rekommenderas å det varmaste! (oavsett vilket te du använder)
Recept nedan. God spis!
/Anna
Till kakan:
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 75 g smör
- 1 dl starkbryggt Earl Grey
- 3 dl vetemjöl
Till frostingen:
- 200 naturell färskost
- 75 g smör
- 6 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 citron (viktigt med eko då skalet ska användas)
Såhär gör du kakan:
- smöra och bröa en sockerkaksform, och sätt ugnen på 175 grader
- vispa ägg och socker pösigt
- tillsätt vanljsocker och bakpulver, och vispa ihop
- tillsätt vetemjölet, och vispa ihop
- brygg ett starkt te (ta dubbla mängden teblad mot rekommenderat)
- smält smöret och häll i
- häll i (det fortfarande varma) teet direkt efter smöret, och vispa till en jämn smet
- häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter, 175 grader
- låt kakan svalna ett par minuter innan du stjälper upp den, och låt den sedan svalna ytterligare en liten stund innan du brer på frostingen
Såhär gör du frostingen:
- riv zesten av en hel ekologisk och välskrubbad citron
- rör ihop mjukt (inte helt smält smör) och färskost i en bunke
- pressa saften av den hela citronen i färskoströran
- rör ner florsockret
- rör ner hälften av zesten - spara resten till att dekorera kakan med
Det receptet ska jag prova! Jag har precis fått hem just detta Earl Grey från Pekoe, så då kan jag ju baka helt enligt receptet. Grattis på födelsedagen!
SvaraRaderaJa gör det - hoppas du också kommer tycka om den!
RaderaOch tack! :)