Såhär i mitten av februari är det ju egentligen långt kvar innan man kan välkomna våren på riktigt, men jag längtarlängtarlängtar så mycket efter spirande snödroppar och fräknar-på-näsan-sol... Därför passar det så bra med en pangsolig fika - och som dessutom kan tjäna som Alla hjärtans-fika, för den som vill fira det.
Jag har smaksatt ekologisk kinesisk sencha med
hjärtan av färsk ananas. På kakfatet trängs nygräddade kokostoppar. Ger inte detta sommarvibbar så säg?
Gör såhär:
- Skiva en mogen ekologisk ananas i centimetertjocka skivor.
- Stansa ut hjärtan med en liten pepparkaksform.
- Lägg upp alla ananashjärtan på ett litet fat, och servera med en kanna nybryggt sencha så att gästerna själva kan förse sig. Två hjärtan per kopp är perfekt!
Varför just sencha?
Kinesisk sencha har en frisk och nästintill
syrlig smak som passar utmärkt till smaksättning. Även personer som inte är
vana att dricka grönt te brukar gilla detta, så det är tacksamt att bjuda på!
Kanske är det syrligheten som gör det så lättdrucket, kanske är det för att det
smakar MER och kraftigare än många andra fina teer - med andra ord lättare att
ta till sig för den som är van vid starkt smaksatta teblandningar.
...och så är det ju alltid trevligt att bjuda på ekologiskt!
...och så är det ju alltid trevligt att bjuda på ekologiskt!
Kokostopptips!
Riv lite limeskal i smeten (från en välskrubbad ekologisk lime), så blir
det inte så vansinnigt sött. Jag gjorde efter följande recept:
- 50 gram ekologiskt smör
- 2 ekologiska ägg
- 1 dl ekologiskt socker (någon som sett Rättvisemärkt strösocker? Let me know!)
- rivet skal från en stor lime
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Låt vila medan ugnen värms till 175 grader. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen tills topparna är gyllene. Låter du dem sedan stå i kylen en stund blir de fastare, men jag tycker så mycket om den varma krämiga kokosen så jag serverar dem bums!
Visst kom solen lite närmre nu?
- 50 gram ekologiskt smör
- 2 ekologiska ägg
- 1 dl ekologiskt socker (någon som sett Rättvisemärkt strösocker? Let me know!)
- rivet skal från en stor lime
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser. Låt vila medan ugnen värms till 175 grader. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen tills topparna är gyllene. Låter du dem sedan stå i kylen en stund blir de fastare, men jag tycker så mycket om den varma krämiga kokosen så jag serverar dem bums!
Visst kom solen lite närmre nu?
/Anna
Jag måste testa! Älskar ananas. Men vart går det att få tag på det teet nånstans?
SvaraRaderaHej Madeleine, ursäkta sent svar! Jag köper mitt kinesiska sencha på Gröna Teimporten (www.gronateimporten.se), ett toppenbra "bas-te" att ha hemma.
RaderaSkön torsdag!
/Anna
VIlka söta ananashjärtan! Har inte sett rättvisemärkt strösocker, däremot rättvisemärkt råsocker/rörsocker. Vet dock inte om det funkar i kokostoppar. Funderar dock på att prova. Kokostoppar är perfekta - jag äter nämligen inte vetemjöl.
SvaraRaderaUndrar om det blir lika fluffigt med råsocker? Helt klart värt ett försök! :)
Radera/Anna