2013-10-17

Ett mycket långt men mycket viktigt inlägg om Fairtrade inom tebranschen

Med anledning av dagens Fairtrade Challenge så är det väl minst sagt på sin plats med ett inlägg om vikten av schysst producerat te, n'est-ce pas?

Det dricks ungefär 70 000 koppar te per sekund och uppskattningsvis är fler än 50 miljoner människor sysselsatta inom teindustrin, framförallt i många av världens fattigaste länder.
Det finns fler än 30 teproducerande länder i världen, framförallt i Asien och Afrika. Drygt 74 procent av världens te kommer från Kina, Kenya och Indonesien, men även Indien och Sri Lanka är stora teproducerande länder.

Ekologiskt och Fairtrade chai från Clipper

Barnarbete och utsatta säsongsarbetare
Te odlas i regel på stora plantager med ett stort antal anställda. Småskaliga odlarkooperativ är ovanliga. I produktionslandet plockas och torkas bladen, vilket ger mindre pengar än i den process där teet förädlas. På grund av höga tullar sker förädlingen oftast i Europa eller Nordamerika. Teodlarna i utvecklingsländerna har därför ofta låg årsinkomst och saknar därmed möjlighet att investera i och utveckla sin produktion, vilket minskar deras produktivitet och sänker årsinkomsten ytterligare. Levnads- och arbetsförhållanden för de anställda på teplantagen har vid ett flertal tillfällen dokumenterats som oerhört dåliga. Många av de anställda har visat sig vara säsongsanställda eller minderåriga, med små möjligheter att hävda sina intressen gentemot arbetsgivaren. Låga löner som inte går att leva på, frånvaro av adekvat arbetsutrustning och inskränkande av organisationsrätten är andra faktorer som belyser behovet av ett omfattande förändringsarbete gällande arbetsförhållandena inom teindustrin.

Ekologiskt och Fairtrade rooibos från Equal Exchange

Vad gör Fairtrade?
Teodlarnas svåra ekonomiska och sociala situation utgör bakgrund till utarbetandet av Fairtrade-kriterierna för te. Idag finns det ett sjuttiotal Fairtrade-certifierade plantage i Asien och Afrika, med Indien, Sri Lanka och Tanzania som största enskilda producentländer. Te odlas huvudsakligen på stora plantager och därför är Fairtrades kriterier för denna produktgrupp utformade för anställd arbetskraft. Kriterierna för te innefattar bland annat följande:
  • Uttryckliga regler för kemikaliehantering inklusive hälsofrämjande åtgärder
  • Regler för långsiktiga handelsrelationer
  • Krav på minimilöner som lägst, organisationsrätt och förbud mot barnarbete
  • Angivelser för ett minimipris som lägst ska täcka kostnaden för hållbar produktion
  • En Fairtrade-premie per sålt kilo (ca 0,5 – 1,10 USD/kg) betalas ut till producenten för investereringar i lokalsamhället. De anställda bestämmer gemensamt vad de vill använda premien till, så länge beslutet inte strider mot kriterierna. Det är till exempel inte tillåtet att använda premien till att förbättra plantagens infrastruktur eller att höja de anställdas löner då detta alltid ska ingå i arbetsgivaransvaret.

(Källa: Fairtrade)

Har du någon Fairtrade-favorit? Tipsa gärna!
/Anna



4 kommentarer:

  1. Som Fairtrade-vän och tedrickare blir jag riktigt glad av ditt viktiga inlägg! Just det rooibos-teet som du har på bilden här köpte jag i veckan och det var riktigt fin smak på det tycker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du testat Equal Exchange, håller med om att de har toppenkvalitet! Kanske något för www.greenochgrejerna.se att börja sälja? ;)

      Radera
  2. Bra och viktigt inlägg! :)
    /Evelina - Evelinas Ekologiska
    http://evelinasekologiska.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tycker det! :) Allt gott!

      Radera

Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna