Brygg i ångande hett vatten! |
Namnet Ku Ding betyder kort och gott "bitter spik", och åsyftar dels örtens speciella, lite bittra, smak och dels formen på de torkade bladen. Den här ekologiska varianten av Ku Ding Cha (cha betyder te) har lite längre bladspikar än många andra sorter, och många blad sitter fortfarande kvar på sin kvist. Du kommer upptäcka att olika blad ger olika smak, vilket bland annat har att göra med om det är ett ungt toppskott eller eller ett äldre blad längre ned på kvisten.
Inom traditionell kinesisk medicin har Ku Ding Cha använts - och används! - vid hosta och bronkit, och för att rena kroppen vid förkylning. Ku Ding sägs också främja blodcirkulationen och sänka såväl blodtryck som kolesterol. Den sägs också vara bra för att skärpa minne och mental fokus.
Ta 1, eventuellt 2, "spikar" (=hoprullade blad) per kopp. Vissa blad sitter ihop på en kvist, och då går det såklart bra att dela upp dem. Använd riktigt hett vatten, låt dra i ca 1 minut och smaka sedan av. Om teet är starkt kan du ta upp spiken och börja avnjuta ditt te, är det svagt (dvs bara har en tunn, mineralaktig smak) bör du lägga i ytterligare en spik och smaka av efter 1 minut igen. Olika blad ger olika mycket smak! Ku Ding Cha klarar flera bryggningar (påtår).
Vad tror vi, är detta årets förkylningspreparat?
/Anna
Inköpsställe: Gott Grönt Te
Så intressant med historien bakom teet :)
SvaraRaderaJag har en burk med rårörda svarta vinbär... Blir förkylningspreparat ;)
Ha en bra start på veckan!
Kram/Olg@
Mmm, det är inte dåligt det heller... ;)
RaderaJag tycker att "bitterspik" låter som en fin omskrivning för t.ex "surkärring":)
SvaraRaderaHaha! Förhoppningsvis smakar det lite bättre ;)
Radera