Vissa gröna teer är så där daggdroppsfräscha att de liksom alltid funkar; på morgonen och på kvällen, uppiggande när man är trött, rogivande när man är stressad... Ja, du fattar. Jag har ett par sådana finfavoriter, och en av dem är ett ekologiskt Xin Yang Mao Jian. Teet kommer, som namnet antyder, från Xinyang - en stad i Henan-provinsen i centrala Kina. Mao Jian-teet räknas som ett av Kinas bästa.
Xin Yang Mao Jian - krusiga vackra blad
De långa krusiga bladen doftar sött som torra och syrligare som bryggda. Smaken på den färdiga drycken är frisk och klar, med tydliga gröna toner och lång, nästan söt, eftersmak. Godast te får du om du brygger österländskt, det vill säga mycket blad i litet kärl. Använd 80-gradigt vatten och låt dra uppemot en minut första bryggningen, och längre bryggtid för varje vända - och därmed sagt att Xin Yang Mao Jian med fördel bryggs flera gånger på samma blad! På Gott Grönt Te:s hemsida står det 3-4 bryggningar, men jag fick ut fem goda bryggningar och är övertygad om att teet hade mer att ge. Det är alltid spännande att brygga många gånger på samma blad, och se vilka smaköverraskningar de bjuder på... För det är nämligen så; smakerna förändras MYCKET mellan de olika bryggningarna när man har med kvalitetste att göra. Sött kan bli syrligt kan bli grönt kan bli nötigt och så vidare. Ett litet smakäventyr!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna