Hur framställs pu-erh?
Pu-erh har fått sitt namn från orten Pu'er i Yunnan-provinsen i Kina. Det är ett fermenterat, dvs jäst te, som lagrats efter skörd. Vid traditionell tillverkning tar denna fermentering flera år! De allra flesta sorterna på marknaden är gjorda på mer eller mindre oxiderade teblad (läs mer under Vad är svart te?), men det finns även en del gröna. Det vanligaste är att bladen pressas till hårda kakor efter beredning så att de lättare kan lagras. För det är en av de stora skillnaderna mellan pu-erh och andra tesorter; pu-erh vinner på att lagras, medan annat te är färskvaror. Tänk dig som ett fint årgångsvin!Pu-erh & hälsa
Pu-erh är mycket populärt som hälsote världen över; det sägs motverka skadligt kolesterol och sänka blodfetter, och används ofta som bantningshjälpmedel då det ska främja matsmältningen och hjälpa kroppen rensa ur slaggprodukter. Pu-erh innehåller stora mängder av den starkt antioxidanta estern epigallokatekingallat (förkortat EGCG), ett ämne som är vanligt förekommande i olika kosttillskott. Forskning pågår för att undersöka vilken effekt EGCG har på elakartade cancerceller.Vissa pu-erh-sorter innehåller naturligt höga halter av fluor; något som är bra för kroppen i små mängder (som ett par koppar då och då) men kan vara skadligt om man är storkonsument och bälgar i sig kannvis med pu-erh varje dag under en längre tid.
Smak & bryggning
Det här är den mest spännande rubriken! Pu-erh har en mycket speciell smak som ibland kan behöva lite tillvänjning, och framförallt omsorgfull bryggning. Dåligt bryggd pu-erh av lägre kvalitet kan ibland skapa associationer till gammal sadel, stall, ruttet akvarium eller till och med kokad hundfilt... Medan ett bra pu-erh som bryggts noggrant däremot smakar kraftigt, maltigt, jordigt och stormigt organiskt. En häftig smakupplevelse, och när man blir fast blir man verkligen fast! Kvalitetsskillnader är väldigt tydliga när det kommer till pu-erh, så det är fel tillfälle att gå på budgetvarianter.Pu-erh bryggs österländskt, i små bryggkärl som istället ger många bryggningar. Det är viktigt att snabbt skölja igenom teet med hett vatten först, så att damm och hanteringssmuts sköljs bort. Har du en större pu-erh-kaka skär du försiktigt loss lagom mängd och packar sedan noga in resterande te. Har du istället de behändiga små "fågelboen" använder du hela klumpen. Lägg teet direkt i den lilla kannan - kläm absolut inte inte det i en tesil... Drick ur små kinesiska koppar av tunt porslin.
Har du frågor om pu-erh? Ställ dem i kommentarsfältet nedan, så uppdaterar jag texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar, vad glad jag blir! /Anna